Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ!!!





Δύο από τα τμήματα του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, το Δημαρχείο Φυλής. Εκεί είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον δήμαρχο κύριο Χρήστο Παππού, να συνομιλήσουν μαζί του και να του θέσουν ερωτήματα αναφορικά με τα προβλήματα του Δήμου. Ο Δήμαρχος απάντησε σε όλα τα ερωτήματα των παιδιών και τα ενημέρωσε για διάφορα σημαντικά ζητήματα του Δήμου Φυλής.

Φυσικά, πήραν και την υπόσχεση για την προμήθεια 19 λευκών πινάκων μαρκαδόρου για τις αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου.

Παράλληλα ξεναγήθηκαν από τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καμπόλη, στην αίθουσα συνεδριάσεων  του δημοτικού συμβουλίου όπου και τους εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τα τμήματα Στ1 και Γ1 στα πλαίσια των μαθημάτων της Κοινωνικής & Πολιτικής Αγωγής και της Μελέτης Περιβάλλοντος αντίστοιχα, καθώς σε αυτά τα παιδιά διδάχτηκαν τόσο για την εκλογή των Δημοτικών Συμβουλίων όσο και για τη λειτουργία τους. Σκοπός λοιπόν της επίσκεψης ήταν η μετατροπή αυτής της θεωρητικής γνώσης σε βιωματική δράση.

Η επίσκεψή μας έγινε γνωστή και σχολιάστηκε από τις διαδικτυακές εφημερίδες της περιοχής μας.

Κάντε κλικ ΕΔΩ  και ΕΔΩ


ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Γ1


Στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας μιλήσαμε για την ανακύκλωση και το πόσο σπουδαία είναι αυτή για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Τα παιδιά αναζήτησαν πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με το ποια υλικά είναι ανακυκλώσιμα και προχώρησαν στην κατασκευή κολάζ με σκοπό την προώθηση της ιδέας της ανακύκλωσης και της ανάγκης να συμμετέχουμε όλοι ενεργά σε αυτήν.

Κύκλος του νερού.


Αποτέλεσμα εικόνας για ο κυκλοσ του νερου
Αφού ασχοληθήκαμε με τις καταστάσεις το νερού μελετήσαμε φυσικά και τον τρόπο με τον οποίο το νερό έρχεται στη γη αλλά και το πως εξασφαλίζεται η αέναη παρουσία του στη ζωή μας.

Μιλήσαμε λοιπόν για τον κύκλο του νερού, μέσα και πάλι από μια παρουσίαση, στην οποία είχαμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε διάφορα καιρικά φαινόμενα όπως η βροχή, οι χιονοπτώσεις, η χαλαζόπτωση κ.α. Επιπλέον έγινε κατανοητό το πόσο σημαντική είναι η προστασία του συνόλου των φυσικών πόρων όπως δάση, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, βουνά κ.λ.π., αφού η καταστροφή αυτών έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του νερού.

Η ενεργή συμμετοχή όλων στην περιγραφή καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με το νερό, η παραβολή προσωπικών εμπειριών και απόψεων έκανε για όλους μας αντιληπτό ότι το νερό είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά και αξίζει να συμμετέχουμε όλοι στην προσπάθεια για την προστασία του. 
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 Αποτέλεσμα εικόνας για ο κυκλοσ του νερου

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ1΄ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ




Στο μάθημα των Θρησκευτικών, θυμηθήκαμε ότι όλα τα παιδιά είμαστε ίσα και έχουμε τα ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής μας, τη γλώσσα που μιλάμε και τη θρησκεία μας.

Σύμφωνα νε τη χριστιανική μας κληρονομιά, ο Χριστός γεννήθηκε ως πρόσφυγας, έζησε ως ξένος, μάς εδίδαξε με την παραβολή του Καλού Σαμαρείτου την αγάπη προς τον πλησίον που ταυτίζεται με τον ξένο, και μάς διεβεβαίωσε με την περιγραφή της Μελλούσης Κρίσεως ότι η στάση μας απέναντι στους ξένους είναι αποφασιστικό κριτήριο για τη δικαίωση και τη σωτηρία μας. 
Στον Χριστιανισμό ο ξένος δεν τίθεται απλώς υπό την προστασία του Θεού, όπως συμβαίνει στην αρχαία ελληνική θρησκεία με τον Ξένιο Δία: ο ίδιος ο Θεός ταυτίζεται με το πρόσωπο του ξένου! «Ξένος ήμην και συνηγάγετέ με» (Ματθ. 25, 35)· «εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ. 25,40).

Και ο Χριστός βεβαίως δεν κάνει διακρίσεις στον ορισμό του ξένου. Ξένος και πλησίον δεν είναι μόνον ο ομόθρησκος, ο όμαιμος, ο συμπατριώτης, ο ομοϊδεάτης, και ο «οικείος», αλλά και αυτός που είναι εντελώς διαφορετικός από μάς. Αυτός που πρεσβεύει διαφορετικά πιστεύματα, έχει διαφορετική θρησκεία, ακολουθεί διαφορετική ιδεολογία, έχει διαφορετικό χρώμα από μάς και ανήκει σε διαφορετική εθνότητα. Απέναντι σε όλους αυτούς ο Χριστιανός οφείλει σεβασμό προς το πρόσωπό του και τον αναγνωρίζει ως ισότιμο και ισάξιο. 


Διότι όπως παρατηρεί ένας ανώνυμος σχολιαστής του Λευϊτικού (Σχόλιο στο Λευιτ. 19, 33-34): στον Χριστιανισμό δεν επιτρέπεται ο άνθρωπος να υποτιμάται και να ατιμάζεται εξαιτίας του τόπου της καταγωγής του, αλλά πρέπει πάντοτε να τιμάται για την φύση του ως ανθρώπου («ου γαρ ελαττούται άνθρωπος ανθρώπω διά τόπον, αλλά τιμάται διά φύσιν»).


Αποφασίσαμε λοιπόν να φτιάξουμε κολάζ, αφίσες και συνθήματα και να επισκεφτούμε τμήματα του σχολείου μας για να θυμίσουμε και στους συμμαθητές μας ότι μπορούμε όλοι να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά που έχουν ανάγκη με κάποιο τρόπο.





Καταστάσεις νερού.


Αποτέλεσμα εικόνας για ο κυκλος του νερου
Προσπαθώντας να κατανοήσουμε την πολύμορφη παρουσία το νερού στον πλανήτη Γη, καταπιαστήκαμε με τις καταστάσεις στις οποίες εμφανίζεται το νερό.

Συγκεκριμένα εξετάσαμε πότε το νερό είναι σε υγρή κατάσταση, πότε σε στερεή και πότε σε αέρια. Μιλήσαμε για τον βρασμό του νερού και τη μετατροπή του σε αέριο μέσα από αυτόν αλλά και την πήξη του κατά την πτώση της θερμοκρασίας και τη μετατροπή του σε στερεό.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 Αποτέλεσμα εικόνας για ο κυκλος του νερου

Η ύδρευση της Αττικής


Αποτέλεσμα εικόνας για ΥΔΡΕΥΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ


Ξεκινώντας το πρόγραμμά μας σχετικά με το νερό, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως πρόκειται για έναν φυσικό πόρο, η ύπαρξη ή η έλλειψη του οποίου καθορίζει από τα αρχαία χρόνια τη ζωή των ανθρώπων.

Ο πιο προσιτός τρόπος για να κατανοήσουμε, για την περιοχή που ζουμε, πόσο πολύτιμο αλλά και δυσεύρετο ήταν το νερό στο παρελθόν είναι να ενημερωθούμε για την προσπάθεια που χρειάστηκε διαχρονικά για την υλοποίηση έργων υποδομής, τα οποία μας επιτρέπουν σήμερα να θεωρούμε το νερό στην Αττική σαν κάτι δεδομένο.

Προχωρήσαμε λοιπόν στην παρουσίαση «Η ύδρευση της Αττικής»,  που καταπιάνεται με το θέμα της πρόσβασης των κατοίκων του λεκανοπεδίου στο νερό από τα αρχαία ακόμη χρόνια.
Κάντε κλικ στην εικόνα για τη συνέχεια:
 Αποτέλεσμα εικόνας για ΥΔΡΕΥΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στους δρόμους του νερού.



 Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ

Το τμήμα Γ1 του σχολείου μας, στα πλαίσια υλοποίησης καινοτόμων δράσεων εκπονεί πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Το θέμα του προγράμματος είναι το νερό και ο τίτλος του: «Στους δρόμους του νερού». Το πρόγραμμα υλοποιείται από τους μαθητές του τμήματος υπό την επίβλεψη της εκπαιδευτικού του τμήματος κατά τις ώρες του μαθήματος της ευέλικτης ζώνης σε εβδομαδιαία βάση.


Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣτα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιούνται παρουσιάσεις σχετικά με τις διαφορετικές διαστάσεις του θέματος, τα παιδιά υλοποιούν διάφορες εργασίες όπως τη συλλογή πληροφοριών από το διαδίκτυο, την απάντηση σε ερωτηματολόγια αλλά και διάφορες άλλες κατασκευές.


Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν κάποιες επισκέψεις τόσο από διάφορους ειδικούς του χώρου στο σχολείο όσο και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας, για να κατανοήσουν τα παιδιά με βιωματικό τρόπο την αξία του φυσικού αυτού πόρου χωρίς τον οποίο δεν μπορούμε να ζήσουμε. Αυτός εξάλλου είναι και ο σκοπός του προγράμματος, να μπορέσουν τα παιδιά μέσα από την αναζήτηση της επιστημονικής γνώσης και τη συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες που ξεπερνούν τα στενά όρια της τάξης να κάνουν κτήμα τους τη σπουδαιότητα του νερού για τη ζωή μας και το πόσο αναγκαία είναι η προστασία του.

Βασιλική Μαρινοπούλου

Ο Άγιος Βασίλης με τη μουσική συνοδεία στο Γ1




Χριστουγεννιάτικες κατασκευές από τους μαθητές...

Τάρανδοι από γλωσσοπίεστρο !!!  Κηροπήγια από παλιά cd!!!











Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Το νερό και η θέση του στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις.


 


Αποτέλεσμα εικόνας για θεοφανεια

Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα το νερό οι μαθητές του Γ1 συζήτησαν για τη θέση του νερού στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις:

 Αποτέλεσμα εικόνας για Το νερό και η θέση του στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις.

Οι κοπέλες, τα χαράματα των Χριστουγέννων, αλλού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση "για να κλέψουν το άκραντο νερό" (άκραντο, δηλαδή αμίλητο, γιατί δε βγάζουν λέξη σ' όλη τη διαδρομή).  Αλείφουν τις βρύσες του χωριού με βούτυρο και μέλι, με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τον καινούργιο χρόνο και γλυκιά να είναι και η ζωή τους.  
Λένε: 
"Όπως τρέχει το νερό σ΄ βρυσούλα μ΄, έτσ΄ να τρέχ΄ και το βιό μ΄".Για να έχουν καλή σοδειά, όταν φτάνουν εκεί, την "ταΐζουν", με διάφορες λιχουδιές, όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Όποια θα πήγαινε πρώτη στη βρύση, αυτή θα ήταν και η πιο τυχερή ολόκληρο το χρόνο.Έπειτα ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, "κλέβουν νερό" και γυρίζουν στα σπίτια τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιούνε όλοι από το άκραντο νερό.Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού, ενώ σκορπούν στο σπίτι και τα τρία χαλίκια.
Αποτέλεσμα εικόνας για θεοφανειαΤα Θεοφάνεια ή Φώτα ή Επιφάνεια γιορτάζουμε την βάπτιση του  Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο ή Βαπτιστή. Ο πρώτος αγιασμός των Θεοφανείων, «η πρωτάγιαση ή φώτιση», γίνεται την παραμονή της γιορτής στην εκκλησία.  Ύστερα ο παπάς παίρνει ένα ένα τα σπίτια με το Σταυρό στο χέρι και ραντίζει μ' ένα κλωνί βασιλικό όλους τους χώρους του σπιτιού.  Ο μεγάλος αγιασμός γίνεται ανήμερα τα Θεοφάνεια στις 6 Ιανουαρίου.  Μια μεγάλη πομπή σχηματίζεται και παίρνει το δρόμο που οδηγεί στη θάλασσα ή σε κάποιο ποτάμι, μπορεί και σε μια δεξαμενή.  Μπροστά τα εξαπτέρυγα, πίσω οι παπάδες με τα καλά τους άμφια, ύστερα οι αρχές του τόπου και παραπίσω το πλήθος.  Στις πόλεις η πομπή γίνεται πιο πλούσια με τη μουσική και τη στρατιωτική παράταξη.  Όταν γίνει ο αγιασμός, ρίχνει ο παπάς το Σταυρό στο νερό, πραγματοποιώντας έτσι τον Αγιασμό των Υδάτων.

Αποτέλεσμα εικόνας για θεοφανεια
Στη Σικελία οι χωρικοί συνηθίζουν να βγάζουν τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων νερό από τα πηγάδια και με αυτό ραντίζουν τα ζώα τους.  Πιστεύουν ότι το νερό αυτό είναι αγιασμένο, επειδή την ίδια ώρα γεννιέται και ο Σωτήρας του κόσμου